در جستجوی حقیقت (بر خلاف اصول) مشاهده در قالب PDF چاپ فرستادن به ایمیل
نوشته شده توسط یوری آورباخ   
پنجشنبه, 15 بهمن 1388 ساعت 10:44
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:AZdIocFM8QN4eM:http://www.parsiblog.com/PhotoAlbum/agah/16122005(037)11.jpg
در مسابقه دو جانبه بین شهرهای مسکو و پراک که در 1946 بر گزار شد حادثه ی عجیبی رخ داد که دوستداران شطرنج تا مدتها آن را به یاد می آوردند.در ادمه ی بازی بین دو شطرنجباز به نامهای سیماگین و شای تار پوزیسیونی به وجود آمد که در ادامه ی متن می بینید.همچنان که دبده می شود وصعیت سفید چندان درخشان نیست.از نظر کمی عقب است و دو پیاده ی او مقابل اسب حریف جبرانی ندارد.استاد بزرگ جوان سیماگین غرق در تفکرات نومید کننده، در حالتی بسیار خاص ،با لب و لوچه ای آویزان و اوقاتی تلخ در حالی که یکی از پاهایش را به طرف بالا و پایین حرکت می داد، پشت میز شطرنج نشسته بود.

http://mazanchess.ir/images/scan0013.jpg

چگونه باید بازی را نجات داد؟او بسیار مشتاق بود که حرکت

54.g4

را انجام دهد اما پس از حرکت

f.g4

متاسفانه نمی شد پیاده g4را شکار کرد زیرا با این کار وزیر سفیدآویزان باقی می ماند.ولی ناگهان این فکر به ذهن سیماگین خطور کردو یکباره پیاده اش را جلو راند:

54.g4

شای تار هم بلافاصله با حرکات

f.g4+ 55.D.f6+-R.f6 56.F.g4

پاسخ داد مسئول نمایش بازی ،کلیه حرکات را ثبت کرد و راهی انتهای سالن شد.جایی که این بازی روی صفحه بزرگ برای تماشاگران نمایش داده می شد.

http://mazanchess.ir/images/scan0014.jpg

پس از 10 حرکت روی صفحه نمایش پوزیسیونی بوجود آمد که کاملا"مساوی بود. دو حریف دیگر در حال تصمیم گیری و رسیدن به توافقی صلح آمیز بودند که ناگهان در کنار تابلوی نمایش همهمه ای به پا خاست.زمانی که مسئول نمایش بازی سعی در انجام حرکت D.f6 را داشت شلیک خنده تماشاگران به طرف وی بلند شد.عجب ! شاه سفید کیش است، ولی گویی برای او تفاوتی نمی کند و به جای آن وزیر خود را از جای خود به خانه ی دیگری حرکت داده است.مسئول نمایش حرکات شرمنده و دستپاچه به طرف میزی که دو شطرنجباز بی خبر از همه جا در حال بازی بودند دوید او یک مرتبه دیگر حرکات را تطبیق و مقایسه نمود نه او اشتباه نکرده و بازی را به صورت صحیحش نمایش داده بود استادها اشتباه کردند.داور مسابقه به میدان آمد.قوانین مسابقات در چنین شرایطی اینگونه حکم می کند:اگر در حین بازی حرکتی خلاف قانون انجام شود صرف نظر از نتیجه ،بازی باید از لحظه ای که حرکت اشتباه انجام شده است تکرار و تصحیح گردد.بنا براین جواب منحصر به فرد D.f6 منتفی گردید.پوزیسیون را پس از حرکت F.g4 دوباره چیدند و سیماگین مغموم ناچار به جستجوی سایر راهها برای نجات بازی ،ولی این بار در برابر محدودیتهای قوانین شطرنج ،گردید.از قضا توانست بازی را به تساوی بکشاند.

البته حوادثی که طی آن اساتید قوانین را نقض کنند بسیار نادر است.ولی به هر حال در بحبوحه نبر دهای شطرنج هر رویدادی می تواند اتفاق بیفتد.همان طور که در آن زمان متداول بود به هنگام ناتمام ماندن بازی شطرنجبازی که نوبت حرکت با او بود حرکت خود را روی صفحه انجام نمی داد بلکه آن را با ثبت کردن در ورقه ای و نهادن در پاکتی سر بسته تحویل داور مسابقه می داد.اما تعداد بسیاری از شطرنجبازان به هنگام ثبت حرکات بازی ناتمام مرتکب اشتباه می شدند که در این خصوص پیشامدهای عجیب و جذابی در مسابقات استادها رخ می داد.در یکی از مسابقات نیمه نهایی قهرمانی شوروی سابق، برای اولین بار استاد جوانی حضور یافته بود که با اشتیاق و هیجان فراوانی بازی می کرد.در مسابقه ای که او ناچار به تعویق بازی و ثبت حرکات خود شد، مدت زمان بسیاری را برای بررسی امکانات ادامه بازی و یافتن بهترین حرکت ممکنه ،صرف کرد اما سر انجام نتوانست تصمیم بگیرد.که جه حرکتی را انتخاب نماید.در آن زمان که توجه او به مسائل دیگری جلب شده بود.به صورت غیر ارادی ورقه را در پاکت گذاشت.و در آن را چسباند و ساعت خود را متوقف نمود.هنگام رفتن به خانه از شدت اضطراب نمی توانست هیچ چیز را به خاطر بیاورد.و نمی دانست که چه حرکتی را ثبت کرده است....موعد باز کردن پاکت حاوی حرکت ثبتی فرا رسید.زمانی که داور پاکت را گشود.مشخص شد که استاد جوان یادش رفته بود که حرکت خود را ثبت کند.قوانین مسابقات با سخت گیری همراه بود و استاد جوان به خاطر این حواس پرتی جریمه شد.داور وی را بازنده اعلام کرد.

یکی دیگر از قهرمانان کشور استاد بزرگ یفیم گلر بود.که در دوران جوانی در یک بازی مسئله ای را برای داوران مطرح نمود.به این ترتیب که در ادامه بازی نا تمام بین او و تایمانف وقتی پاکت بازی گشوده شد،معلوم شد که گلر نه تنها یک حرکت بلکه دو حرکت را با هم ثبت کرده است.از بخت خوش او، یکی از دو حرکت ثبت شده به شکل کامل زبان شطرنج و دیگری به صورت کوتاه نوشته شده بود.و فقط همان تفاوت در نحوه ثبت ،استاد ادسایی را از شکست نجات داد

و اما این بار صحبت در باره یک زن شطرنجباز باکویی است که شانس با او همراه نبود.در 1951 در تیم برتر شوروی سابق،او موفق به دیدار با قهرمان آینده زنان جهان شد.او چهل حرکت را با موفقیت و در شرایطی مساوی پشت سر نهاده بود.که بازی به وقتی دیگر موکول شد.زمانی که ادامه بازی از سر گرفته شد،مشخص گردید که استاد کم تجربه باکوییTd8 را به صورتی کوتاه و نا خوانا ثبت کرده است و به خاطر این کوتاهی بازنده شد زیرا این خانه هم به وسیله ی رخ مستقر در d5 وهم به وسیله رخ دیکر در d8 کنترل می شد به هر حال شکست ناراحت کننده ای بود.

این همه پیشامدهای عجیب فقط در نتیجه ی خستگی های ذهنی و فیزیکی ناشی از زمان چند ساعته بازی حاصل می شد.بیم از ثبت ناصحیح تعدادی از حرکات شطرنجبازان را آنچنان می ترساند به طوری که سعی می کردند به هنگام تعویق بازی پیشنهاد این مسئولیت را به دوش حریف خود بیاندازند.

در سال 1948 در مسابقه ای بین دو شهر مسکو و لنینگراد استاد لسیتسین که برای ثبت حرکات خود اعتماد به نفس کافی نداشت و با بیم از این اشتباه ،به هنگام موکول نمودن بازی به وقت دیگر،و در شرایطی مساوی با سیماگین سعی در مخفی نمودن حرکت ثبتی خود نکرد.بلکه اعلام نمود که آن را علنی ثبت می کند.بنا بر این لیستسین حرکت مورد نظر خود را اعلام و سپس آن را در ورقه ثبت نمود و در پاکت قرار داد.و ساعت خود را متوقف کرد.اما در مدت زمان بسیار کوتاهی مشخص شد که حرکت اعلامی وی به باختی سریع منتهی می گردد.پس از این فعل و انفعالات سیماگین با بی قراری و در حالی که در پوست خود نمی گنجید قدم می زد . لیسیتسین تصمیم گرفت که کمی با او شوخی کند و سر به سرش گذارد و به سیماگین گفت: حرکتی را که اول اعلام نموده ثبت نکرده است بلکه حرکت دیگری را که صحیح می باشد ثبت کرده است.اما زمانی که ادامه بازی از سر گرفته شد کلیه شک و تردید ها برطرف شد.لیسیتسین حرکت اشتباه خود را ثبت و بازنده شد.

اشتباه نه تنها در ثبت حرکات بلکه ممکن است در سایر پوزیسیون هایی که آنها را برای بر رسیهای خانگی یادداشت می کنید اتفاق بیفتد.در یکی از مسابقات شهر مسکو بازی بین دو شطرنجباز درجه یک به پوزیسیونی مساوی منجر شد.تعجب یکی از آن دو بازیکن را پیش خود مجسم نمایید، زمانی که زمانی که حریف او پیش از ادامه بازی به او مراجعه و اعلام کند که بدون ادامه بازی، باخت خود را می پذیرد.برنده بازی بدون آنکه سعی کند حریفش را منصرف کند با تعجیل هر چه تمامتر برای ثبت امتیاز باد آورده ای که از آسمان برایش باریده بود.اقدام کرد و فقط پس از اطمینان از ثبت نتیجه بازی، علت تسلیم شدن حریفش را جویا شد.

برنده به بازنده چنین گفت حواست کجاست؟پیاده ات وزیز می شد!بله مشخص شد که بازنده بازی ،در بر رسی خانگی شاه خود را سر جایش در خانه ی مورد نظر مستقر نکرده بود.

خوانندممکن است نتیجه گیری نماید که راوی تمامی این حکایات، خود هرگز قوانین را نقض نکرده است.ولی افسوس که اینطور نیست.در مسابقه ی افتتاحیه قهرمانی استرالیا در 1960 که من در آن شرکت داشتم ناچار به مبارزه با استاد با تجربه استرالیایی به نام سیسیل پوردی شدم.به هنگام محاسبه ی واریانتی طولانی در اواسط بازی ناگهان به این نتیجه رسیدم که حریفم حق انجام قلعه بزرگ را ندارد زیرا در این صورت رخ او از خط آتش من عبور می کرد.علی رغم تعجب صادقانه من، حرکت قلعه بزرگ انجام شد.من با کمرویی از وی پرسیدم :آیا مگر می توان اینجا قلعه گرفت؟پوردی از زیر کلاه تنیسش که چشمان او را از نور شدید محافظت می کرد به من خیره شد و در حالی که تلاش می کرد در یابد که من شوخی می کنم یا خیر با حالتی نا راضی گفت :بله می توان قلعه گرفت، زیرا رخ از خط آتش عبور کرده است نه شاه!من حرف او را پذیرفتم و بازی ادامه یافت چندی بعد در مجله شطرنج استرالیا به نام دنیای شطرنج مقاله ای چاپ شد که تقریبا" این گونه شروع شد.

"در زمینه شطرنج کتابها می نویسد ولی خودش قوانین را نمی شناسد"

Send new message
Guest : لطفا لیست کامل ریتینگ داران مازندران را منتشر کنید
Guest : ساری در مسابقات قهرمانی رده سنی استان با 3 طلا .1 نقره و 1 برنز در رده بندی  مدالی اول شد در ضمن پارسال هم مقتدرانه هم در رده بندی مدال ها و هم در رده بنی امتیازی اول شد.در حالی که شما گفتید قایم شهر با اقتدار قهرمان شد جالبتر ان که دو تن از مدال اوران ان ها در ساری اموزش میبینند.
Dolphin : مطلب من تحت عنوان (برای آقای بیات) بسیار مهم است برای من و بسیاری از دوستاران شطرنج این مرز و بوم........لطفا این مطلب را منتشر کنید تا حداقل همه بدانند نابود کردن یک انسان یعنی چه؟؟این موضوع نه فقط  به خاطر شخص جناب موسویان بلکه به خاطر نشان دادن به شطرنجی ها که نباید گذاشت حتی کسی که اشتباه کرده نیز به این گونه زیر سوال برود. بدون دفاع از خود....... به امید سرافرازی شطرنج ایران.............
Dolphin : با سلام: من این مطلب را برای آقای بیات نوشتم ولی از آنجا که ایشان انتقاد پذیز نیستند و نظرات منفی را در سایت خود راه نمی دهند برای شما نوشتم که شاید ایشان........  (آقای بیات) من به عنوان کسی که از بیرون به این موضوع نگاه می کنم و البته با مطالعه ی روزنامه ی گل باید بگویم: آقای موسویان در روزنامه ی گل به چند نکته ی بسیار جالب اشاره داشتند و در مطلب مشخص نشد که آیا همه ی مطلب از جانب ایشان بوده یا خیر؟؟؟ ولی شما (آقای بیات)  در این مطلب سعی در برانگیختن احساسات جامعه ی شطرنج داشته و بدون این که  به ایشان فرصت دهید از خود دفاع کنند این مطلب را در اینجا (در سایت خودتان) به این صورت ذکر کرده اید و این نشان می دهد که یا شما هم به بلوغ فردی نرسیده اید یا ترسیده اید!!(ترس؟!) اگر ایشان شطرنج کشور را نشانه گرفته اند آیا وظیفه ی شماست که آبروی ایشان را نشانه بگیرید؟؟؟ آیا شما گناهان نا بخشودنی را تعیین می کنید؟؟ من با شما موافقم که خطا کار باید باز خواست شود ولی آیا آقای موسویان خطا کار است یا دلسوزی که مثل شما سایتی برای محکوم کردن ندارد؟؟ آقای بیات محترم بارها در سایت شما دیده ام که آبروی افراد را زیر سوال برده اید ولی این بار متاسفانه شخصیت و بلوغ فردی و اجتماعی خود را نیز زیر سوال برده اید!!! اگر حقی دارید پاسخ سوالاتم را بدهید. اگر واقعا حقی دارید مطلب مرا منتشر کنید و شجاعانه پاسخ آن را بدهید چون بسیار عجیب است که قسمت نظرات شما (آقای بیات)  خالی است.....
Guest : در پایگاه اینترنتی شطرنج ایران    www.chessbase.ir
Guest : قوانین ریتینگ چیه؟
Guest : چرا در این مسابقه خزر موسویان-محجوب-قائم مقامی-پورکاشیان-پریدر و........شرکت نکردند؟؟؟
Guest : این همه انتقاد از آقای بیات لازمه؟انصاف هم داشته باشید.این کار خیلی بزرگه.به جای کمک این همه .............میکنیدواقعا تعجب داره.قبول که ضعف داره ..ولی .......
Guest : شرح ماوقع را از زبان گیاهی در tabrizchess.mihanblig.com بخوانید.
Guest : از شما متشکریم.لا اقل یک جایی هست که از داوران دفاع کند.واقعا به آقای گیاهی ظلم شده.خدمات ایشان در مورد منیجر برای همه ایران بسیار مفید بوده است .حالا چطور این آقایان که امروز استفاده می کنند.با ایشان چنین رفتاری می کنند.رئیس کمیته داوران به جای دفاع وبا برگزارکننده............هم صدا می شود؟؟؟؟؟؟
Guest : آقا راجع به هیات مازندران اطلاع نمی دید.پس کی شروع می کنند؟
Guest :

آقای رضایی چرا نمی نویسید که اینها به علت مشکلات قرعه کشی با ......تمام 5 ساعت ما را معطل کردند !!!!!!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟  طبق کدام قانون می شود 5 ساعت منتظر بازیکن یک کشور انهم در مسابقه ای که سه ماه است آئین نامه آن منتشر شده شد !!!!!!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟ معظلی 900 نفر آدم حاضر به چه قیمتی !!!!!!!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ من از شما خواعش می کنم زاجع به ساعت ورود گرجی ها به رشت تحقق کنید

Guest :

تنها راجع به اقای دریف تبلیغات دروغ نکردند بلکه این موضوع راجع به تانیا ساچدف که حدود یک ماه خبر حضورش در صدر سایت پروچس قرار داشت نیز صدق می کند. اگر ریگی در کفش نیست پس چرا تمام اخبار  مربوط به آقای دریف از روی سایت پاک شده !!!!! حتی یک روز قبل مسابقات خبر دریف به فیده هم ارسال شده بود !!!!!!!!؟؟؟؟؟ جالبه که هنوز جمله {مالانیوک از اوکراین به جام خزرپیوست} از قسمت بخش پیام کوتاه پروچس پاک نشده !!!!!!!!!!

Guest : بر گزار کنندگان مسابقات باید به قولهای خود عمل کنند.قرار بود که یک مسایقه chessbox  در افتتاحیه جام خزر برگزار شود.یعنی فقط تبلیغاتی بود؟؟
Guest : آلکسی دریف در اوپن ایر فلوت بازی می کند.چگونه می خواهد به ایران بیاید؟

تریبون آزاد

تریبون آزاد

نظرسنجی

بیشتر به چه مطالبی علاقه مندید؟

فرم ورود به سایت

همه از یک خانواده ایم !!

fide_140x115.jpg

حاضرین در سایت

ما 1 مهمان آنلاین داریم